Peulvruchten eten, doe dat gewoon eens wat vaker

Ongetwijfeld heb jij er wel eens over horen praten; peulvruchten. En misschien weet jij al wel dat peulvruchten gezond zijn voor je. Maar een vraag die niemand ooit durft te stellen is: wat zijn nu eigenlijk precies peulvruchten? En waarom zijn deze eigenlijk nu zo gezond? Ik probeer het je in dit artikel uit te leggen.

Dat we groenten moeten eten, en liefst ook nog zo’n 250 gram per dag dat weten we wel. Wij lezen het in de media, wij horen het om ons heen. Dat is een gegeven. Een feit. Maar inspiratie om aan die 250 gram groenten te komen per dag, ontbreekt ons nog wel eens. Iedere dag sla of wortel eten is geen optie natuurlijk. Dat kan anders. Dat moet anders. Doe eens gek en durf te variëren met peulvruchten.

Kidneybonen, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, linzen, kapucijners, kikkerewten. Maar ook de sojabonen, tuinbonen, sperziebonen, peultjes, sojabonen, en erwten horen in dit rijtje thuis. (en ongetwijfeld vergeet ik hier nog een variant te benoemen).

Peulvruchten zijn zo gezond omdat ze bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen die jouw lichaam zeker nodig heeft: ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten en ze bevatten ook nog eens volop vezels. En wellicht weet je inmiddels, dat juist deze voedingsstoffen niet mogen ontbreken in een gezond voedingspatroon.

Naast deze voedingsstoffen bevatten de peulvruchten ook nog eens B-vitamines en mineralen. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, hetgeen er weer aan bijdraagt, je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten helpen je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden én het gevarieerd eten van peulvruchten voorkomt darmproblemen zoals obstipatie. En misschien wist je het niet, maar peulvruchten kunnen dienen als vleesvervanger. Ga je al overstag?

Een reden om die peulvruchten, ondanks genoemde feiten, toch nog niet helemaal te omarmen in je voedingspatroon, kán natuurlijk zijn dat ze nog steeds redelijk onbekend voor je zijn. Hoe moet je ze bereiden, wat moet je er dan bij eten, en moet dit dan koud of warm?

Veel vragen, maar om het voor nu simpel te houden, daag ik jou uit om te beginnen bij het begin. Wen jezelf eens aan om 1x per week een lunchsalade of maaltijdsalade te maken, waarbij je ervoor kiest te mengen met 1 van de bovengenoemde varianten van de peulvruchten.

Een voorbeeld salade kan zijn: gemengde sla, linzen (koud en goed laten uitlekken), rode ui, cherrytomaatjes. Verder op smaak gebracht met olijfolie extra vergine, peper en oregano of andere kruiden naar eigen wens. Maar de variant die ook heel lekker en voedzaam is, is die met koude zilvervliesrijst (in plaats van gemengde sla), bleekselderij, aubergine, wortel, linzen, olijfolie extra vergine en gedroogde kruiden. En wil je nog een stapje verder: meng eens peulvruchten (gewoon mee verwarmen) door een lekkere volkoren pasta schotel, of serveer ze apart bij zilvervliesrijst of de gekookte aardappel.

Simpel, snel en voedzaam. Eet smakelijk!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta